Łosoś jest ulubioną rybą wielu osób. Jego charakterystyczny smak idealnie komponuje się z ziołami czy sosami. Odpowiednio przyrządzony posiłek sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas bardzo wymagających kolacji. Co powiesz na aromatycznego łososia w sosie śmietanowym?
Przepis na łososia w sosie śmietanowym
Składniki:
- filet z łososia (350g),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- śmietana 18%,
- ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Przygotuj filet z łososia, odcinając skórę. Polej rybę sokiem z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem według uznania. Umieść łososia w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 20 minut. W tym czasie przyrządź sos.
Do całości małej śmietany dodaj ząbek czosnku uprzednio przeciśnięty przez praskę lub posiekany nożem. Sos możesz umieścić w naczyniu żaroodpornym i zapiec przez kilka minut z rybą lub polać nim łososia już po wyjęciu z piekarnika. Gotową potrawę warto podawać z ziemniakami, fasolką szparagową lub frytkami, w zależności od własnych preferencji.
Więcej przepisów na łososia znajdziesz tutaj: https://mowisalmon.pl/.
Przyrządzanie łososia w sosie śmietanowym – wskazówki
Podczas przygotowywania łososia w sosie śmietanowym trzeba pamiętać o kilku kwestiach. Najważniejszym czynnikiem wpływającym na ostateczny smak dania jest jakość samej ryby. Warto wybierać świeże, dorodne filety ze sprawdzonych źródeł.
Przepis na łososia w sosie śmietanowym pozwala na łatwą modyfikację. Jeśli chcesz, możesz doprawić śmietanę cebulą, ziołami czy koperkiem. Niektóre osoby decydują się na podawanie sosu na zimno, łącząc go z już przygotowaną rybą. Dobrym pomysłem jest jednak zalanie łososia śmietaną jeszcze w trakcie pieczenia, co pozwoli na uzyskanie odpowiednio wypieczonego mięsa, przy jednoczesnym zapieczeniu sosu.
Więcej przepisów na łososia w wielu wydaniach znajdziesz na stronie http://mowisalmon.pl/przepisy. Niektóre z propozycji również pozwalają na dowolną modyfikację, dzięki czemu możesz dostosować danie do swoich potrzeb.