Kiszonki a zdrowie jelit

Świeże, naturalne kiszonki to cenne źródło zdrowych bakterii – jest ich dużo więcej niż w najlepszym preparacie probiotycznym. Zawarte w kiszonkach różne grupy bakterii wspierają się nawzajem i uzupełniają w korzystnym działaniu dla naszego organizmu. Dodatkowo warto wiedzieć, że w czasie kiszenia zachodzą różnego rodzaju korzystne zmiany.

Kiszonki – naturalne probiotyki

Świeże owoce i warzywa są zdrowe, ale podczas procesu kiszenia zyskują one jeszcze więcej witamin i minerałów. Produkty kiszone są źródłem witamin A, C, E oraz K. Witaminy zawarte w produktach kiszonych zwiększają przyswajalność żelaza w organizmie i poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo kiszonki wzmacniają paznokcie oraz poprawiają znacząco wygląd włosów i skóry. Probiotyki to substancje, które wykazują niezwykle pozytywny wpływ na nasze jelita. Pomagają zwalczać pasożyty, grzyby i różnego rodzaju bakterie. Dostarczanie ich do organizmu jest więc niezbędne nie tylko zimą czy jesienią, ale przez cały rok.

Pozytywny wpływ kiszonek na procesy trawienne

Bakterie tworzą właściwą mikroflorę jelitową organizmu człowieka. Znajdują się one przede wszystkim w przewodzie pokarmowym – to tam znajdziemy ich aż 400 gatunków. Są to organizmy niewidoczne gołym okiem, jednak ich obecność w organizmie człowieka jest niezbędna do zdrowia i życia. Bakterie te mają za zadnie poprawiać procesy trawienne, wzmacniać odporność na infekcje i choroby, pomagają obronić się przed atakiem chorobotwórczych drobnoustrojów, redukować działanie mikroorganizmów rakotwórczych oraz wzmacniają siłę działania flory jelitowej przeciw różnego rodzaju reakcjom alergicznym. Według najnowszych badań kiszonki pomagają również w utrzymaniu zgrabnej sylwetki.

Dlatego tak ważne jest regularne spożywanie kiszonek, które są bogate w probiotyki. Ekologiczne przetwory powinny być nieodłącznym elementem naszej codziennej diety. To właśnie w tego rodzaju produktach znajdziemy tak potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu bakterie. Niezwykle popularne stają się również soki ekologiczne. Idealnie sprawdzą się w podróży, szkole czy pracy jako zdrowy dodatek do codziennych posiłków i przekąsek.

Dania z ogórków kiszonych są powszechnie znane. Któż z nas nie lubi ogórkowej? Przyrządzisz je szybko i łatwo, a dodatkowo – potrawy te są niezwykle wartościowe dla naszego organizmu. Wiele rodziców zastanawia się – jak wzmocnić układ immunologiczny dziecka. Najszybszym i najprostszym sposobem jest włączenie do jego diety produktów kiszonych. Cała rodzina zysk zdrowie, regularnie spożywając kiszone produkty.

Produkty kiszone zwiększają produkcję enzymów trawiennych. Substancje w nich zawarte pomagają w wydzielaniu kwasów żołądkowych, które są niezbędne do właściwego trawienia pokarmów. Przed posiłkiem warto więc zjeść porcję kiszonych warzyw lub wypić szklankę soku z kiszonych warzyw, które skutecznie podkręcą procesy trawienne.

Prezent świąteczny dla siostry — 3 propozycje!

Poprzedni

Agregat prądotwórczy – pomoc nie tylko w czasie awarii

Następny

Zobacz także