Jak przygotować gorącą czekoladę

Nic tak nie poprawia nastroju w zimny, ponury dzień, jak kubek pysznie kremowego, czekoladowego napoju. Zależy Ci na tym, by miał idealną konsystencję oraz smak? Przedstawiamy niezawodne sposoby na to, jak przygotować doskonałą gorącą czekoladę!

Jak przygotować doskonałą gorącą czekoladę – co jest najważniejsze?

Jeśli zależy Ci na pysznym smaku, musisz wybrać najlepsze jakościowo składniki. Idealnie sprawdzi się gorzka czekolada 64%. Dla osłody można dodać do niej kilka kostek klasycznej mlecznej. Bardzo ważne jest też to, by zastosować dobrą gatunkowo kremówkę, czyli śmietankę o zawartości 30% tłuszczu.

Nie bez znaczenia jest również sam proces przyrządzania napoju. Jak przygotować doskonałą gorącą czekoladę? Aby nie dopuścić do zważenia się płynu, należy bardzo powoli rozpuszczać drobne kawałki czekolady w gorącej śmietance, cały czas dokładnie mieszając. Wtedy uzyska się gładką konsystencję oraz zapobiegnie przypaleniu. Gotową gorącą czekoladę najlepiej od razu podać – wtedy jest najpyszniejsza i ma najlepszą gęstość.

Na co uważać przy przygotowaniu gorącej czekolady?

Przygotowanie idealnie kremowej gorącej czekolady to prawdziwe wyzwanie. Nie może bowiem być zbyt gęsta ani zbyt płynna. Z tego względu należy zadbać o odpowiednie proporcje. Na ok. 350 ml śmietanki przypada ok. 200 g czekolady. W trakcie podgrzewania warto jednak stale obserwować konsystencję i w razie potrzeby dostosować ilość składników. Szczególnie powinno się też uważać na to, by nie zagotować płynu. Kiedy zaczyna być zbyt gorący, można zmniejszyć płomień lub na chwilę zdjąć rondelek z palnika.

Ogromny wpływ na to, jak smakuje gorąca czekolada, jest również jej sposób podania. Klasyczny wariant jest pyszny, ale odpowiednie dodatki tylko zwiększają przyjemność. Możliwości jest naprawdę wiele. Świetnie sprawdzą się m.in. cynamon, chili, konfitury (np. z wiśni, róży, pomarańczy) czy nawet lody.

Jeśli wolisz, kiedy gorąca czekolada jest bardziej płynna, przydatne porady znajdziesz na stronie: czekolada do picia.

5/5 - (3 votes)

Na co zwrócić uwagę, wybierając wyciskarkę wolnoobrotową?

Poprzedni

Wagi do piekarni, czyli pełna precyzja i oszczędność używanych składników

Następny

Zobacz także