Już dawno minęły czasy, kiedy w polskich domach większość potraw była przygotowywana od podstaw. Ale to nie znaczy, że musisz decydować się na kupowanie w hipermarketach półproduktów albo, co gorsza, gotowych dań o wątpliwym składzie. Jeśli cenisz sobie zdrowe odżywianie i lubisz gotować, staraj się wybierać dobrej jakości produkty i w jak największym stopniu samodzielnie je przygotowywać. Eksperci firmy Zelmer tłumaczą, dlaczego jednym z pierwszych kroków do zmian powinien być zakup maszynki do mielenia.
Z tekstu dowiesz się:
- dlaczego mięso z domowej maszynki do mielenia jest zdrowsze,
- czy samodzielne mielenie mięsa ma wpływ na smak potraw,
- jak maszynka do mielenia pomaga w rozsądnym gospodarowaniu żywnością,
- jakie funkcje, oprócz obróbki mięsa, posiada dobra maszynka do mielenia.
Aby mieć pewność, że jesz wyłącznie zdrowe, pełnowartościowe produkty, musiałbyś korzystać z własnych upraw i hodowli. Oczywiście, mało kto może sobie na to pozwolić. Dlatego w miarę możliwości staraj się wybierać produkty z zaufanych źródeł i przygotowywać potrawy w jak największym stopniu samodzielnie. Dotyczy to chociażby mielenia mięsa, które wykorzystasz do własnoręcznych kotletów, pasztetów i wielu innych dań.
Spis treści
1. Własna maszynka do mięsa – wiesz, co jesz
Gdy kupujesz w sklepie gotowe mięso mielone, wybierasz jego rodzaj. Z indyka, wieprzowe, wołowe… niby wszystko jest napisane na opakowaniu, ale czy tak naprawdę możesz mieć 100% pewności, co zostało zmielone i zamknięte w plastiku? Niestety, niekoniecznie. Dodatkowo w składzie mięsa pakowanego znajdują się często wypełniacze, stabilizatory, wzmacniacze smaku czy barwniki, które powodują, że produkt wygląda lepiej. Ale jednocześnie staje się znacznie bardziej niezdrowy.
Aby mieć pewność co do świeżości i składu mięsa, warto mielić je samodzielnie. Dzięki temu zminimalizujesz ryzyko zakupu produktu niskiej jakości lub zwyczajnie nieświeżego. Jeśli podczas kupowania gotowego mięsa mielonego dręczą Cię wątpliwości, własna maszynka do mięsa pozwoli Ci je rozwiać.
2. Mięso prosto z maszynki do mielenia – po prostu smaczniejsze!
Kolejny powód, dla którego warto kupić maszynkę do mielenia mięsa, to lepszy smak mięsa. Różnicę pomiędzy pakowanym „gotowcem” a świeżo przygotowanym produktem doceni nawet osoba, która nie jest ekspertem kulinarnym.
Oczywiście możesz także poprosić pracownika stoiska mięsnego w markecie o zmielenie zakupionego kawałka mięsa. Jednak nie każdy sklep jest wyposażony w maszynę do mielenia – w wielu obiektach znajdziesz wyłącznie mielone w paczkach.
3. Maszynka do mięsa – mielisz dokładnie tyle, ile potrzebujesz
Masz za dużo na głowie, aby planować obiady z tygodniowym wyprzedzeniem? Posiadanie w domu własnej maszynki daje Ci komfort związany z tym, że możesz kupić mięso w kawałku bez konkretnego pomysłu na danie i zmielić je dosłownie w 5 minut po tym, jak zdecydujesz się na kotlety czy spaghetti.
4. Maszynka do mielenia nie tylko mięsa – wielofunkcyjny sprzęt w Twojej kuchni
Czy wiesz, że maszynka do mielenia wcale nie musi służyć tylko do obróbki mięsa? Wbrew tradycyjnej nazwie urządzenia tego typu świetnie sprawdzą się także do przygotowania wielu dań kuchni wegetariańskiej. Wybierz model wyposażony w wymienne sitka i inne elementy – na przykład dowolną maszynkę firmy Zelmer. Takie urządzenie z łatwością poszatkuje warzywa, wyciśnie sok czy pozwoli przygotować wyjątkowe kruche ciasteczka. Dzięki jednemu sprzętowi zyskasz zatem wiele nowych możliwości, a dodatkowo zaoszczędzisz miejsce w kuchni.
Dzisiejsi producenci maszynek do mielenia mięsa wychodzą naprzeciw rosnącym oczekiwaniom klientów. Sprawdź ofertę Zelmer i zainwestuj w wielofunkcyjny sprzęt, który szybko stanie się Twoim kuchennym niezbędnikiem.