Desery bez pieczenia
+1

Czy można przygotować deser bez piekarnika? Oczywiście! I będzie to przepyszny, wykwintny, a jednocześnie świetnie prezentujący się na stole pudding, intensywnie czekoladowy krem bawarski, przepyszne trufle z marcepanem i miodem, mini serniczki czy czekoladowo-cynamonowe batoniki. Brzmi smakowicie? To tylko część pomysłów!

Desery bez pieczenia to świetna propozycja dla zapracowanych i wszystkich tych, którzy nie mają w domu piekarnika. Wśród deserów bez pieczenia znajdziemy zarówno te dla miłośników czekolady, fanów owoców, jak i klasycznego smaku śmietanki czy wanilii.

Desery bez pieczenia dla fanów czekolady

Jednym z pomysłów na desery bez pieczenia od Wszystkiego Słodkiego, który z pewnością zachwyci fanów czekolady, jest czekoladowy krem bawarski z wiśniami. To wykwintny deser, który idealnie nadaje się do kawy oraz na wizytę gości. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza aksamitnej, gorzkiej czekoladzie przełamanej kwaskowatością wiśni. Choć jest niezwykle wyrafinowany, jednocześnie jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Krem przygotowuje się z gorzkiej czekolady, śmietanki 30%, mleka, żółtek, cukru oraz żelatyny.

Nie mniej wyjątkowa w smaku jest czekoladowa tarta na bazie kakao, bez dodatku mleka, cukru, jajek i mąki! Dowodzi ona również, że zdrowe składniki i pyszny deser nie muszą się wykluczać! Spód tego wegańskiego deseru przygotowujemy z suszonych daktyli, ciemnego kakao, płatków migdałowych, wiórków kokosowych i oleju kokosowego.

Z kolei do kremu potrzebujemy m.in. napoju migdałowego, kokosowego, kakao, daktyli, orzechów laskowych i kardamonu. Całość jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa!

Serniczki, trufle i przepyszna panna cotta!

Innym pomysłem na deser bez pieczenia są mini serniczki z owocami i kruszonką z czarnego kakao. Przepis jest dość podobny do przepisu na sernik na zimno. Do masy serowej potrzebujemy śmietanki 30%, jogurtu naturalnego, cukru pudru, cukru wanilinowego, a także owoców leśnych np. mrożonych i żelatyny. Deser o przepięknym kolorze owoców leśnych, z posypką z ciemnego kakao serwuje się w pucharkach. Zarówno wygląd, jak i smak są jedyne w swoim rodzaju!

W okresie jesienno-zimowym, zwłaszcza w czasie Świąt Bożego Narodzenia, warto wykorzystać do deserów marcepan i miód. Świetnie nadają się one m.in. do czekoladowych trufli. Pralinki z marcepanem i miodem stanowią pyszną, słodką przekąskę. Mogą też okazać się wspaniałym, własnoręcznie przygotowanym prezentem na Święta. Robi się je w mgnieniu oka i potrzeba do tego jedynie pięciu składników: marcepanu, masła, gorzkiej czekolady, miodu i czekolady mlecznej. Dla niezwykłego aromatu do masy można dodać również wanilię.

+1

Panele SPC The Floor – dlaczego warto je wybrać?

Poprzedni

Skuteczne sposoby na oszczędzanie pieniędzy

Następny

Zobacz także

Komentarze

Zostaw Swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *