Desery bez pieczenia

Czy można przygotować deser bez piekarnika? Oczywiście! I będzie to przepyszny, wykwintny, a jednocześnie świetnie prezentujący się na stole pudding, intensywnie czekoladowy krem bawarski, przepyszne trufle z marcepanem i miodem, mini serniczki czy czekoladowo-cynamonowe batoniki. Brzmi smakowicie? To tylko część pomysłów!

Desery bez pieczenia to świetna propozycja dla zapracowanych i wszystkich tych, którzy nie mają w domu piekarnika. Wśród deserów bez pieczenia znajdziemy zarówno te dla miłośników czekolady, fanów owoców, jak i klasycznego smaku śmietanki czy wanilii.

Desery bez pieczenia dla fanów czekolady

Jednym z pomysłów na desery bez pieczenia od Wszystkiego Słodkiego, który z pewnością zachwyci fanów czekolady, jest czekoladowy krem bawarski z wiśniami. To wykwintny deser, który idealnie nadaje się do kawy oraz na wizytę gości. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza aksamitnej, gorzkiej czekoladzie przełamanej kwaskowatością wiśni. Choć jest niezwykle wyrafinowany, jednocześnie jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Krem przygotowuje się z gorzkiej czekolady, śmietanki 30%, mleka, żółtek, cukru oraz żelatyny.

Nie mniej wyjątkowa w smaku jest czekoladowa tarta na bazie kakao, bez dodatku mleka, cukru, jajek i mąki! Dowodzi ona również, że zdrowe składniki i pyszny deser nie muszą się wykluczać! Spód tego wegańskiego deseru przygotowujemy z suszonych daktyli, ciemnego kakao, płatków migdałowych, wiórków kokosowych i oleju kokosowego.

Z kolei do kremu potrzebujemy m.in. napoju migdałowego, kokosowego, kakao, daktyli, orzechów laskowych i kardamonu. Całość jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa!

Serniczki, trufle i przepyszna panna cotta!

Innym pomysłem na deser bez pieczenia są mini serniczki z owocami i kruszonką z czarnego kakao. Przepis jest dość podobny do przepisu na sernik na zimno. Do masy serowej potrzebujemy śmietanki 30%, jogurtu naturalnego, cukru pudru, cukru wanilinowego, a także owoców leśnych np. mrożonych i żelatyny. Deser o przepięknym kolorze owoców leśnych, z posypką z ciemnego kakao serwuje się w pucharkach. Zarówno wygląd, jak i smak są jedyne w swoim rodzaju!

W okresie jesienno-zimowym, zwłaszcza w czasie Świąt Bożego Narodzenia, warto wykorzystać do deserów marcepan i miód. Świetnie nadają się one m.in. do czekoladowych trufli. Pralinki z marcepanem i miodem stanowią pyszną, słodką przekąskę. Mogą też okazać się wspaniałym, własnoręcznie przygotowanym prezentem na Święta. Robi się je w mgnieniu oka i potrzeba do tego jedynie pięciu składników: marcepanu, masła, gorzkiej czekolady, miodu i czekolady mlecznej. Dla niezwykłego aromatu do masy można dodać również wanilię.

5/5 - (4 votes)

Panele SPC The Floor – dlaczego warto je wybrać?

Poprzedni

Skuteczne sposoby na oszczędzanie pieniędzy

Następny

Zobacz także